Dnia 09.03.2017 członkowie szkolnego koła Caritas jak co miesiąc odwiedzili Dom Pomocy Społecznej „Kombatant” na Bemowie. Spotkanie miało być utrzymane w atmosferze niedawno obchodzonego Dnia Pamięci „Żołnierzy Wyklętych” przy wspólnym śpiewaniu pieśni legionowych.

Plany pokrzyżowała niespodzianka jaką zastaliśmy na miejscu. Na nasze przybycie przygotowano spotkanie z p. Cecylią Wasilewską-Szumską, która podzieliła się z nami swoją, bardzo interesującą, ale tragiczną, historią. W Izbie Pamięci Domu Kombatanta przybliżyła nam realia jakie panowały w czasie jej dzieciństwa i młodości: jak w czasie ciągłej wojny i okupacji młodzież uczyła się i pracowała oraz jak wyglądało życie rodzinne, gdy co chwila dochodziło do kolejnych przesiedleń. Pani Cecylia opowiedziała także o długoletnich próbach odnalezienia swojej rodziny i miejsc, w których spoczęli jej bliscy.

Całe spotkanie, choć niezaplanowane, było wspaniałą lekcją historii, ale przede wszystkim nauką o poświęceniu dla przyjaciół i ojczyzny, za co serdecznie dziękujemy Pani Cecylii jak i wszystkim opiekunom oraz mieszkańcom Domu Kombatanta.